PILAR ALDANA-MÉNDEZ

Escultora

Biografia.

Bogotà, Colòmbia, 1963.
Viu i treballa a Catalunya des de 1985.

Pilar va estudiar escultura a Barcelona i amb mestres particulars. Convidada a desenvolupar projectes en vidre al Centre del Vidre de Barcelona.

Realitza obra monumental, escultura en petit format i instal·lacions, utilitzant vidre, pedra, fang, ferro i fusta, així com efectes de llum i so. Ha realitzat més de 50 escultures monumentals per a Museus, Parcs d’Escultura i espais naturals a Europa, Àsia i Amèrica. Exposa regularment i la seva obra es troba a col·leccions particulars i museus en Europa, Asia i America Llatina.

Ha portat projectes de disseny i producció d’escultures en vidre per al temple de la Sagrada Família i restauració de peces en vidre pel Palau de la Música Catalana de Barcelona. Des de 2014 realitza estudis especialitzats i guies especialitzades sobre Gaudí, Sagrada Família i Modernisme.

És professora de cursos monogràfics d'escultura al seu taller i en escoles especialitzades, imparteix conferències i ha realitzat vídeos documentals sobre tècniques escultòriques. Ha estat comissària i jurat per a exposicions d'escultura, ha estat sòcia fundadora i gestora cultural de l'Associació Catalana de les Arts del Vidre ACAV i és membre actiu de associacions internacionals del món del Vidre i de l’Escultura.

Va ser guardonada amb el Diploma de Mestra Artesana Professional per la Generalitat de Catalunya. Ha rebut premis d'escultura en vidre a Alemanya i Taiwan, i premis d'escultura pública a Itàlia i França. Ha estat seleccionada en destacats concursos d'escultura a Europa, Àsia i Amèrica. Articles i fotografies de les seves obres es troben publicats en diversos catàlegs, revistes d'art i pàgines web de parcs i museus d'escultura.

"L'escultura és un projecte vital. És espai, temps, presència, forma, concepte i tècnica. L'ànima del Buit, Cases Africanes, Refugis, Construccions per Atrapar el Temps, Límits i algunes altres sèries d'escultures han estat la forma d'expressar les seves impressions de la vida, les seves lectures, viatges, trobades amb altres cultures, investigacions i algunes vegades sentiments profunds. Més de 50 escultures monumentals -site specific- per a llocs especials han estat realitzades utilitzant materials locals i estudiant la història i la cultura del lloc ".

Currículum

CV Pilar Aldana-Mendez